Allra käraste syster <3

Astrid Lindgren vad skulle jag göra utan dig?

Allra käraste syster är en av mina favoritbarnfilmer, den är så...naturlig! Alla djur, skogar och ängar. Musiken är helt magisk med! Så fin och så sorglig.

Själva ”huvudlåten” är den bästa tycker jag (man gråter till den^^). Man blir så lycklig, men samtidigt olycklig av den. När systrarna Barbro och Ylva-li (världens vackraste namn?) ser på varandra och den låten spelas, ja då dör man lite.

Men när dom rider genom den stora hemska skogen där dom elaka bor så blir man inte så lycklig...jag tycker fortfarande att den scenen med musiken och dom läskiga lätena är jättehemska!

Musiken låter ganska enkel, men den får en ändå att känna obehag!

Som tur är så får man ganska snabbt komma till dom snälla, men emellan så kommer den perfekta galopp-låten. Jag måste galoppera till den låten på en stor äng någon gång! Jag kan verkligen känna hur jag flyger fram...

Dom snälla spelar mysig folkmusik och bakar hela tiden. Musiken här påminner mig om lågstadiet när vi dansade på skolavslutningen och en riktig traditionell midsommar. Jag kan nog inte längta mer till sommaren än nu när jag hör den musiken. Att ligga på en filt ute på en äng och ha picknick är min högsta dröm just nu.

Den sista låten jag tänker skriva om är en olycklig låt. Man hör verkligen att det är något hemskt som ska hända... Den dras man ner av väldigt mycket.

Vad är det som händer när Salikons rosor vissnar...

 

Björn Isfält är mannen som har skrivit musiken, han föddes i Linköping (woho). Han har skrivit musiken till många av mina favoriter. Till bland annat Trolltider, Änglagård, Resan till Melonia, Ronja rövardotter och många fler!

 

 

Tyvärr så är det så att jag inte kan lägga upp varje låt för sig, utan jag får skriva ut tiden när dom olika låtarna kommer! Men jag rekomenderar att kolla på hela filmen, den är så underbar!

 

"Huvudlåten" har en egen.

Mörka skogen(del2) 02.35, "galopplåten"(del2) 05.06 Olyckliga låten (del3) 00.01

Sagan om ringen

Den här filmen kommer nog att vara svårast att skriva om, fast ändå samtidigt den enklaste för att det finns så mycket att skriva om den. Jag har inte ord för hur mycket jag älskar den här filmen och musiken.

Den har allt! Mystik, kärlek, spänning, skräck, glädje och sorg. När jag ser Sagan om ringen så önskar jag att jag bodde ute på landet med mina vänner och bara odlade massor ^^.

Jag kan säga redan nu att det här inlägget kommer innehålla många låtar. Det var så otroligt svårt att välja ut vilka man skulle ha med, jag älskar ju alla! Men tillslut insåg jag att det var några som jag älskar liiite mer.

Den första jag valde var ”Concerning hobbits”. Gröna ängar, små floder och glad människor som lever ett fridfullt liv, det är de jag ser i huvudet (och i filmen) när jag hör den här låten.

Åhh det är så mysigt, jag vill bara ligga i det gröna gräset med ett halmstrå i munnen, äta massor bär och bara njuta! Det finns bara godhet och glädje i låten, men ändå kan jag inte låta bli att gråta, kanske för att det inte är verkligt? Eller så gör jag det bara för att den är så jävla bra!

 

Från ljus och glädje till totalt mörker. ”A knife in the dark” är en sjukt kraftfull låt. Med den läskiga munk-liknande sången så blir den oövervinnerlig. Jätteläskig!

Jag kan verkligen se hur dom svartklädda ryttarna kommer galopperande på sina läskiga hästar och känna paniken som uppstår. Det blir ju inte mindre läskigt av att dom rasslar med kedjor i låten. Även fast det är så hemsk och läskig så kan man inte får annat än gåshud. En lyckad låt!

 

”Many meetings”. Låten som sluter brödraskapet samman... En helt underbar låt, den är lugn, men ändå kraftfull! Det första som kommer upp i huvudet är när Legolas (min gamla kärlek) kommer ridande med sitt folk. Men också hur nära alla kommer varandra, så nära att dom skulle dö för varandra. En av mina favoriter!

 

Arwen och Aragon, det vackraste paret och den finaste låten som spelas när dom är med varandra

”The council of Elrond feat Aníron”. Självklart så har Enya gjort en del av den (Aníron), det är nog bara hon som kan få en låt att vara så romantisk, vacker, mystisk och sorglig på samma gång.

Ahhh en sådan vacker låt!!

 

Jag har nog en favorit, iaf den mest spännande låten. Självklart ”The bridge of Khazad Dum”.

Det som spelas först i låten är ju självklart bäst, den biten är Sagan om ringen för mig, sjukt bra! (det spelas även i slutet på låten), hmm den här låten kanske inte är min favorit ändå, det är nog bara just den där biten som är min favorit, så är det nog... Men den är ändå sjukt bra! :D När man ser den scenen med låten så spänner man sig i hela kroppen, eller man behöver inte ens se scenen, det räcker med att tänka på den!

 

En låt som bara måste vara med är ”May it be” som Enya har gjort och framför. Nu sitter jag här med gåshud igen! En obeskrivlig låt som tar fram så många olika känslor. Den är så vacker, man gråter självklart av den med (jag gråter till allt). Nej jag kan nog inte skriva mer om den. Det går bara inte, den är för bra och det kommer bara att bli luddigt :P.

 

En annan låt som jag bara var tvungen att ha med är Pippins låt, den heter ”Edge of night”. Den är inte med i Sagan om ringen egentligen, utan i Sagan om konungens återkomst, men den är för bra för att inte ha med den!

 

Den personen (förutom Enya) som har gjort musiken är Howard Shore. Jag kan bara tacka dig för att du har gjort en redan så jävla bra film till något mycket bättre med din musik! Jag förstår verkligen inte hur man kan vara så bra, men det är väl tur att en del är det!

 Kolla hela videon och lyssna på alla låtar!

RSS 2.0